torsdag 30 oktober 2008

Grattis lillasyster!

Idag fick Tina körkort! Hon var såklart jätteglad när hon ringde och berättade, jag minns precis känslan trots att det var 15 (!) år sedan nu. Glädje, befrielse och lättnad. Det är ju mycket slit för att få det där efterlängtade kortet, för att inte tala om dyrt och tidskrävande... Stort grattis, ser fram emot en första åktur :-)

onsdag 29 oktober 2008

Weleda

Jag blev så glad när jag upptäckte att mitt favorit-märke Weleda finns till försäljning i min favvo-affär Coop! Tidigare har jag varit hänvisad till web-shopen eller hälsokostaffären, men nu finns åtminstone deras hudvårdsserie på Coop.
Weleda grundades på 20-talet av Rudolf Steiner, den österrikiske filosofen som också grundade Waldorfskolan. Produkterna framställs på ett naturligt, etiskt, säkert sätt och utan att skada miljö och utan att utföra experiment på djur. Weleda har gjort sig kända för produkter av särskilt hög kvalitet och har prisbelönats flera gånger. Förutom hudvård säljer de även antroposofiska läkemedel, jag har t ex testat deras combudoron-salva som hjälper vid bl a brännskador, solbränna, insektstick och allergiska utslag. Den är mycket bra. Mirindas förskola använder sig av Weledas produkter, tror inte ens att de har plåster, istället är det Weledas arnikasalva som gäller för allt från småsår till blåmärken och bulor.


Svårt att välja, det blev en duschcreme till slut, (havtorn) som doftar underbart av apelsin, mandarin och grapefrukt, så fräsch!


Ytterligare ett skäl till att älska Coop, Mirinda älskar att köra bilen "brum,brum".

måndag 27 oktober 2008

Söndag på Ikea

Vad gjorde vi igår när vi plötsligt hade en extra timme på dygnet att spendera? Jo, vi tog en familjetripp till Ikea, smart. Vädret var ju ändå inte det ultimata för Göla-rundan som var den ursprungliga planen. Bara det att resten av södra Sveriges befolkning också hade samma smarta plan (ja, vad trodde vi egentligen; höstrusk och lönehelg...) Och själva orsaken till att vi åkte dit, Hemnes hörn-Tv-bänk visade sig ha utgått, så det var verkligen inte vår turdag. Kön till kassorna började redan vid tag-själv-lagret och alla som upptäckte detta stönade i ett unisont: "Nej, det kan inte vara sant, är detta ett skämt eller?" Det kom t o m ut extra personal som delade ut gratis påsar bilar till alla, det var rätt sanslöst. Men vi klarade oss igenom det, och kom ut från kassan med ett kvitto som visade ett tresiffrigt belopp, hur ofta händer det? Så det blev mest att titta, och så lite ljus och servetter såklart...

Lilla trädgården

Förra helgen var vi ute ett par timmar i vår pyttelilla trädgård på baksidan. Det röjdes i rabatterna, vi slet mest upp allt, vi (läs Per) ska ändå gräva upp dem och så gräs och lägga plattor till våren.
Andra storslagna planer vi har för vår täppa är att göra om den fula dammen till en sandlåda, bygga en liten lekstuga till flickorna och så hade det ju varit gott med ett sånt där utespa till mamma och pappa. :-)


Man skulle behöva vidvinkel-lins för att få med den lilla trädgården på bild.


Det blir nog ommålat till våren också, beige vill vi ha det.


Husets trädgårdsmästare i egen hög person, och hans lilla hjälpreda.


En liten lövhög lyckades jag räfsa ihop till Mirinda att busa i.

lördag 25 oktober 2008

Vår altan

Jaha, då var det lördag igen - och fint väder, passar ju bra när det är långlördag och allt. Själva ska vi på kalas hos Peter och Anette, det är Anette som ska firas. Kanske blir det en minirunda på stan nu innan ändå.
Nu har vi varit duktiga två helger i rad, förra helgen var det storstädning i trädgården och dessförinnan var det den inglasade altanen som fick sig en uppryckning. Det blev jättefint, bambutrallen lyfte hela altanen och det känns mer som ett extrarum nu.
Bambu är ett bra val för alla som tänker lite extra på miljön. Det är ju ett slags snabbväxande gräs och vissa sorter kan bli 22 meter höga på bara 45–60 dagar och behöver inte besprutas. Man behöver heller inte göra någon återplantering tack vare att plantornas stora rotsystem ständigt producerar nya skott.
Trallen kan köpas på Colorama och det finns en ljusare variant (originalfärgen) och en mörkare som man får fram genom att ångkoka bambun under tryck. Vi valde den mörkare varianten, av praktiska skäl och den kan man också slipa om. Bambuträets fibrer är mycket tätare än exempelvis furu och ek, vilket minskar risken för sprickbildning, som ofta är ett problem i vårt klimat. Plattorna är underhållningsfria, men man kan olja in dem med hårdvaxolja.

Förra helgen var det också fint väder, så i söndags fikade vi faktiskt på altanen och det var så varmt att jag fick öppna upp glasdörrarna helt, så vi kommer nog kunna använda altanen både tidig vår och sen höst.


Ingången är från vårt sovrum


Mirindas gamla sänghimmel fick komma till nytta igen.


Vi fick även plats med en liten myshörna med korgfåtöljerna.

fredag 24 oktober 2008

Skadeglädje

När jag har retat mig som mest på att elektrikern aldrig dyker upp, och att vi därför aldrig blir helt färdiga med renoveringen, har jag kunnat trösta mig genom att åka hem till Lizette. De har nämligen sysselsatt sig med att renovera köket de senaste månaderna. Lite skadeglad blir man ju när det ser ut på detta viset.





Men nu är de här bilderna snart ett minne blott, de börjar nämligen blir klara nu och kommer säkert hinna i kapp oss också och då kommer skadeglädjen bytas ut mot ren och skär avundsjuka. Jag kommer vara grön av avund när deras fina, stoooora lantliga kök är färdigt, det är bara till att inse. Men jag ser fram emot trevliga fika- och middagsstunder i det där köket! ;-)

Sorterings-vett

Med risk för att låta hur präktig som helst, kommer jag nu med lite råd vid sopsorteringen.
De flesta av oss sorterar våra sopor (9 av 10 faktiskt) och lämnar dem med jämna mellanrum på någon av kommunens många återvinningsstationer. Det man ska tänka på här, är att detta är en förpacknings-insamling, så här ska man enbart lämna förpackningar. Plastförpackningar, glasförpackningar, pappersförpackningar, metallförpackningar. Sedan brukar det också finnas en batteriholk, en container för returpapper och tidningar och en för klädinsamling. Men annars är det alltså bara förpackningar man lämnar på återvinningsstationerna, det är detta som många har haft svårt att förstå. Så det första man ska fråga sig är "Är detta en förpackning?" Om inte ska man absolut inte lämna den på återvinningsstationerna.
T ex:
Dricksglas - är inte en förpackning
Plastmöbler - ingen förpackning
Foppatofflor - ingen förpackning
Stekjärn - ingen förpackning
Trasiga leksaker - är inte förpackningar
o s v, jag tror att ni har fattat galoppen nu.
Det brukar bli mycket lättare att sortera när man har insett detta.

Lite klurigare grejer är:
Kuvert - slängs i hushållsoporna
Post it-lappar - hushållsopor
Plastfickor - hushållssopor
Vykort - hushållssopor
Böcker, inbundna - hushållssopor
Böcker, pocket - sorteras som tidning
Glödlampor - sorteras som Elavfall
Omslagspapper - sorteras som pappersförpackning
Sopsäckar, hundbajspåsar, avfallspåsar - hushållssopor
Frigolit - sorteras som mjukplast

Separera material som är lätta att skilja åt och sortera var för sig. Om en förpackning består av två eller flera material, som inte går att separera, sortera den efter det material som förpackningen till största delen består av.
Av hygieniska skäl ska förpackningarna rengöras, men inte i absurdum, det räcker att skölja dem. Kaviartuber och liknande ska sorteras med korken på.

Sedan finns det också bemannade återvinningscentraler (i Karlshamns kommun finns det två stycken, i Mörrum och Tubbaryd) där alla kan lämna in avfall till återvinning. Här kan du lämna det mesta som går att återvinna, t ex förpackningar, el-avfall, farligt avfall, brännbart, flisbart.

På rundvandringen på soptippen, såg vi en hel del som var felsorterat i de olika högarna och VD:n höll med, fast han hade en viss förståelse:
"Det hade underlättat om det hade varit en materialåtervinning och inte bara förpackningar. Men de flesta grejer som är felsorterade går att plocka manuellt, det är värre med post it-lappar och kuvert, de stör verkligen processen mycket mer."

Kanske har jag härmed kunnat bidra till att upplysa en eller ett par stycken, för vi vill ju alla göra rätt, eller hur?

tisdag 14 oktober 2008

Normal igen?

Fick ett glädjande besked om att mitt cellprov var helt normalt denna gång, så skönt! Och jag litar verkligen på gynekologens ord, så som han rotade och grävde var det nog inte en enda rubbad cell som kan ha sluppit undan. Jag kunde inte låta bli att undslippa mig ett litet "Aj...", fast att jag verkligen ansträngde mig för att inte verka sjåpig. Hans ursäkt hade jag nog hellre varit utan:
"Ja, du är trång för att ha fött tre barn..."
Fast det är väl bara att glädjas över detta konstaterande, även om det hade känts mindre obekvämt om det kommit från en kvinnlig gynekolog. "Fast det beror ju på att du är så ung förstås" tillade han sedan och fick mig att känna mig som en tonåring till på köpet.
En cysta lyckades han spåra upp också, hoppas att den med försvinner till nästa gång. Jag har åtminstone inga besvär av den än så länge, men det känns ju aldrig så kul med såna "oinbjudna gäster"...

måndag 6 oktober 2008

Annett på radion

Min arbetskamrat Annett blev intervjuad i radio P4 i morse, vill ni lyssna? Klicka på länken och spola fram i sändningen till 18.40.

Hon ska nämligen vara med och utmana programledaren Tova i en kvartsmara (dryga milen) på nyårsafton, Sylvesterloppet i Olofström. Vi arbetskamrater får väl vara med och stötta henne (OBS! mentalt menar jag då). Men jag kan redan nu avslöja att soffpotatis (som hon väljer att utmåla sig själv som) är nog det sista vi skulle kalla henne, frågan är om jag vet någon människa som är mer aktiv än vad hon är, hon går ut med sina hundar varje dag, bara det är många gånger mer än vad jag gör. Sedan är hon barnledare i gymnastik och går ibland och gympa själv och ja, det är alltid full fart på Annett, hon gör av med mer energi när hon pratar än vad jag gör när jag cyklar. Och vilken soffpotatis skulle överhuvudtaget tänka tanken att springa en mil på nyårsaftons morgon? Eller frivilligt anmäla sig till en sådan här utmaning? You go girl, det kommer att gå hur bra som helst!

Intensiv vecka

Nu har min mest intensiva höstvecka inletts, jag har något inplanerat varje dag eller kväll.

Mån. Kommunfullmäktige kl 16.00
Tis. Bytaredag 18.00
Ons. Jobbmöte kl 18.30
Tor. Föreläsning om ADHD kl 18.00
Fre. Trivselkväll med jobbet kl 18.30
Lör. Storstädningsdag på Daggkåpan/Trädgårdsdag på Waldorf kl 10.00
Sön. Hmmm, kanske var jag ledig ändå på söndag?

I alla fall, bråda dagar råder, men nu ska jag försöka vara lite social i ett par timmar när syster-yster från Sölvesborg kommer och hälsa på snart. Tror att jag ska slänga ihop en äppelkaka.

Så här såg det ut efter förra KF som slutade tidigt, redan vid åtta, så vi hann med att ta en öl på hotellet efteråt, på uteserveringen. Det blir det nog inte tal om i kväll...


Tror minsann att det har smugit in ett par katter bland hermelinerna? Fast man behöver inte dela värderingar för att kunna ta en öl ihop, även om det blev ett par hrmm djupa politiska diskussioner, det är ju oundvikligt i det här sällskapet. Men inga var ovänner när vi gick därifrån :-)

onsdag 1 oktober 2008

Dyrköpt?

Det är väl detta som menas med att köpa sina vänner?


"Om ni får (låna) en miljon av oss, kan vi kallas era vänner då?"

Förresten...

Den kom upp i söndags, och utan en enda svordom! Mannen borrade och skruvade så snällt...


Ett sött litet mini hall-set, tyvärr var inte priset mini direkt, blev en hel del kronor per kvadratcentimeter...
 
Mina besökare: Totalt: Idag: Online nu: