söndag 23 augusti 2009

Ebbe-bebben

Var och hälsade på familjen Olsson i dag och framförallt deras nyaste tillskott Ebbe. Så ljuvlig som bara en 8 dagar ny liten människa kan vara!

Han somnade i min famn så jag fick hålla länge, så mysigt hade vi det.


Vi matchade varandra fint med

onsdag 19 augusti 2009

En god start

Jag fick ett infall efter jobbet och bestämde mig för att fira första skoldagen lite. Likväl som man festar till det på läsårets sista skoldag, kan man väl fira den första liksom? Det var en pappa på jobbet som inspirerade mig när han gav oss en gräddtårta i morse, "den ska fröknarna ha på första skoldagen". Första skoldagen brukar alltid vara full av spänning och förväntan och härlig stämning, men jag måste säga att den där tårtan... den blev pricken över i:et!

Så här hemma blev det hämtmat från Rökeriet och schwarzwaldtårta till efterrätt. Barnen klagade inte, fast Per blev märkbart nervös. "Vadå, är det någon särskild dag i dag eller?"

måndag 17 augusti 2009

Nödvändiga förberedelser

Vilken dag som helst nu....



UPDATE: Undrar om de säljer brevlådor på Ikea? Vår har ju definitivt gjort sitt!

Chokladbollar

Testade ett nytt recept på chokladbollar i helgen, de blev jättegoda!

Chokladbollar a`la Monika

125 g rumsvarmt smör
1 dl ljust muscovadosocker
2 msk ljus sirap
5 1/2 dl havregryn
2 msk kallt starkt kaffe
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao


söndag 16 augusti 2009

Lizettes fjärilsbuske

Jag är så avundsjuk på Lizettes (och Kims för all del, fast han inte har fattat tjusningen med det hela) fjärilsbuske. De har den perfekt placerad, alldeles intill terrassen och utanför köksfönstret, som efter renoveringen har fått diskhon placerad alldeles innanför. Underbar utsikt i juli-augusti med andra ord, då busken besöks av fjärilar i mängder.

Vi hade också en fjärilsbuske i Svängsta, en och annan fjäril såg man ju, men den busken var lite lägre, så jag tror att fjärilarna inte riktigt vågade komma p g a katterna, som man ofta såg ligga och lura inunder.
Undrar om man kan dela på busken och därmed få en egen att plantera i vår lilla täppa? Annars blir det nog till att köpa en planta till våren, jag vill verkligen ha en egen!







lördag 15 augusti 2009

Grattis till lille gossen!



I natt har Malin och Gocken fått en liten pojk, så söt! Ser fram emot att få snusa lite bebis när de har installerat sig i hemmet :)

torsdag 13 augusti 2009

Icke godkänd

Det var inte så enkelt som jag trodde att bli blodgivare. Första besöket gick bra, kände mig som världens präktigaste och friskaste människa när jag fyllde i alla papper.
Inga droger, inga mediciner, inga sjukdomar, inga operationer, ingen ny sexpartner, inga tatueringar, inga vaccinationer, inga piercingar. Och så de mer "avancerade", där klarade jag mig också galant: har inte sålt sex eller haft sex med personer som gjort detta, eller haft sex med en man som haft sex med en annan man, eller vistats i ett område där sexuellt överförbara sjukdomar förekommer i hög utsträckning – eller haft sex med en person som varit i ett sådant område. Åtminstone inte så vitt jag vet haha. Nej skämt åsido, det var en väldigt massa frågor, men jag fick säkert högsta betyg om det nu hade funnits ett betygsystem.

Däremot när jag satt mig i stolen för provtagning, såg sköterskan inte särskilt glad ut till en början. "Ja, du, sa hon med rynkad panna, det ser inte ut som om det finns något att sticka i här..."
Men sen sken hon upp: "Nämen jo, här har vi ju ett fint kärl, det går nog bra med det!" Och så förklarade hon att nu vid provtagningen är det lugnt, då är det bara en tunn, fin nål men sen vid själva blodtappningen är ju nålen myyyyycket tjockare (gulp), så då krävs det bra kärl. Men som sagt jag hade ju ett fint i alla fall.

Trots detta blev jag faktiskt inte godkänd som blodgivare, fick hem ett brev där det stod att jag hade för lågt blodvärde, 123 och gränsen låg på 125. Attans också!

Men jag var välkommen tillbaka om ett halvår om jag hade fått upp mitt hb då. Frågan är då hur jag gör det. Men jag antar att eftersom jag inte äter kött, så borde det vara B12-brist snarare än järnbrist, så då räcker det kanske om jag köper lite såna vitaminer? Är inte glad för järntabletter precis.
Vad det gäller kosten, äter jag ju rätt varierat och jag äter ju fisk och skaldjur. Persilja är tydligen jättebra och så gröna grönsaker; sallad, broccoli, spenat osv, där kan jag ju bättra mig i och för sig.

onsdag 12 augusti 2009

HA!

När vi var i Köpenhamn spelade vi Chicago på Liz och Kims hotellrum, mycket trevligt var det, även om jag förlorade hela tiden. Jag hatar att förlora. Men det var trevligt ändå och många gånger såg det ut att gå riktigt bra. Helt plötsligt satt jag där med ett ynka kort i från färgstege och snabbt blev jag varse om att även Liz var det, eftersom hon har världens sämsta pokerfejs och dessutom talar vitt och brett om sina kort.
"Alltså jag har stege nu, ändå är jag inte glad, men väljer att saka ett kort för jag vill ha något bättre."
Hmm vad kan det vara då? :D
Då blev det diskussion vem som får poängen om både har färgstege som är lika hög. Och då sa jag att då gå man efter färgen, hjärter är t ex värt mest. Sen spader, ruter och klöver i den ordningen.

"Jag trodde att spader var högst" vräker Per ur sig då och möts av ett riktigt hånflabb av mig. Jag la även till att nu måtte han väl vara bra full och en massa mer elakheter. Härvid följde en hetsig diskussion som slutade med att jag i ett svagt ögonblick slog vad om en hel månadslön att det var jag som hade rätt. Royal straight flush är detsamma som färgstege i hjärter, från tian upp till esset.
Lizette och Kim höll sig utanför och sa sig vara osäkra.

När Lizette skulle ner och röka, lovade hon att kolla upp det hela.
Hon kom tillbaka med tråkiga besked för min del.

"Jag kollade på nätet och överallt var det bara bilder på spader och ja, jag fattade som att det var spader som var högsta färgen och likaså i royal straight flush."

Hon kunde lika gärna hällt en spann vatten över mig, så säker hade jag varit på mig själv. Hon kunde lika gärna kommit och sagt "Nej, Anna du har fel, vi har vänstertrafik i Sverige, har alltid haft."

Och ni kan ju bara föreställa er Pers triumf (särskilt med tanke på att det är sällan han har rätt och jag har fel haha) Det var high fives och retsamma gliringar om min förlorade månadslön all night loooooong kan ni ju tänka er.

Men jag har inte riktigt kunnat släppa detta och nu har jag googlat lite själv och hittar faktiskt inte alls samma fakta som Lizette hittade.

Den faktan som jag har hittat på olika pokersajter säger alla samma sak.
"Om två spelare har färgstege vinner den med högsta kortet. Om högsta kortet är samma för bägge spelarna är händerna lika. Olika färger har inte olika värde i en pokerhand, så en färgstege i hjärter slår inte en färgstege i klöver. Färgstege med Ess på topp (hjärter, ruter, spader eller klöver) kallas kunglig färgstege."

Men döm om min förvåning när jag går in på olika pokerforum och hitta exakt samma diskussioner där (och minst lika hetsiga) gällande vilken färg som är den högsta. Så det verkar som om inte ens pokerspelare är överens.

Men nu var det ju inte poker vi spelade, utan Chicago, som är "ett sticktagningsspel influerat av poker". Gissa då om jag blev nöjd när jag hittade nedanstående Chicago-regler:

Chicago
Enligt Kortspelshandboken av Dan Glimne uppfanns detta spel sannolikt i Sverige på 1980-talet. Spelas ofta med insatser. Varje deltagare får fem kort och får sedan göra ett byte valfritt antal kort. Beroende på vilken pokerhand man nu sitter med får man olika poäng. Denna procedur upprepas två gånger till. Sedan spelar man ett stickspel med de fem kort man har på hand, där det gäller att vinna sista sticket.

I en variant av Chichago vinner man när man uppnått över 52 poäng samt fått chicago (även kallat stjärna). Och även används sk. "Köpstopp" och man får vid insamlandet av 42 poäng inte byta sina kort. Dessa är poängreglerna:

Spelet: ger fem poäng, d.v.s. ta det sista sticket.
Par: ger 1 poäng och är det lägsta.
Två par: 2 poäng
Triss: 3 poäng
Stege: 4 poäng
Färg: 5 poäng
Kåk: 6 poäng
Fyrtal: 8 poäng
eller så kan denne kan även välja att nollställa övriga spelares poäng

Straight Flush (svåraste att få) alltså alla 5 korten i både stege och färg samtidigt, ger 11 poäng (4 för stege & 5 för färg), men om flushen består av hjärter ess och ner till hjärter 10 så är det en Royal straight Flush vilket oftast ger vinst på en gång.

Chicago ger 5 poäng eller minus 5 poäng. Det fås genom att man innan första kortet spelas ut efter alla byten, utropar "chicago". Då gäller att man i utspelet vinner varje stick. Vinner man varje stick får man 5 poäng. Lyckas någon motspelare bryta genom att vinna ett stick får man minus 5 poäng. Har man ropat chicago lägger man första kortet i utspelet, oavsett vem som i turordningen egentligen skulle börjat. För att vinna hela spelet krävs att man utropat chicago minst en gång under spelets gång.

En variant på regeln om att sista sticket i varje spel ger 5 poäng är att låta spelet ge endast 2 poäng, såvida inte sista sticket tas med en 2:a då spelet är värt 5 poäng som vanligt. Detta ger en extra dimension till stickspelet då man kan försöka spela rent motståndarnas händer på en viss färg för att kunna vinna 3 extra poäng i stickspelet.


"men om flushen består av hjärter ess och ner till hjärter 10 så är det en Royal straight Flush vilket oftast ger vinst på en gång."

Och detta enligt Kortspelshandboken, den måste väl ändå anses som en pålitlig källa?
Så HA! Visste jag väl! Jag hade rätt! High five!!!
Case closed.

söndag 9 augusti 2009

lördag 8 augusti 2009

Komplimang?



"Mamma, tänk att jag har fått en barbie som ser ut precis som Lizette!"

onsdag 5 augusti 2009

& Vin

I går hade vi vår trisskväll, jag, Hanna och Malin (som hade 10 dagar till BF, beräknad förlossning, kan man inte tro...) och på sommaren försöker vi få till ett skrap på någon uteservering, det är ju alltid trevligt. Nu hade vi bestämt nya "& vin", har hört att det ska vara bra och så ligger det ju så fint längst ut på piren.

När vi kom var alla de stora borden ute upptagna och vid de små runda serverades bara dryck och tilltugg meddelade servitören men när han såg vår besvikna uppsyn och hörde vårt lite bittra "vi får väl sitta inne då..." vände han sig om:

"Ni kan ju alltid sitta på balkongen - det är ledigt..."

Vi vände förvånat upp huvudet alla tre och kisade. Balkongen? Finns det en balkong?

"Ja, det är de absolut bästa platserna... men det är ju inte så lätt att veta!"

Det blev snabbt muntra miner igen och vi studsade upp för trapporna och han hade såklart rätt, absolut bästa platsen!

Menyn var väldigt trevlig, det var svårt att bestämma sig bland alla läckerheter. Det blev en tagliatelle med lax och räkor, jättegott!

Kan rekommendera & Vin, mycket gott, prisvärt Och vi fick vars två after eight till kaffet, bara det!


Min mat


Hanna och Malin ser också nöjda ut, Hanna med varmrökt lax, potatis och senapssås (jättegod, jag smakade, många gånger...) och Malin med sin hummersoppa


Utsikten från balkongen


Kastellet


Ortholmen

söndag 2 augusti 2009

Semesterns topplista...

Jaha, då var semestern över och det med buller och bång.
Jag som brukar ha ledig måndag ska starta upp Klockebacksskolan redan 6.20 i morgon bitti! Det kommer inte vara smärtfritt, har jag en känsla av. Särskilt inte om jag ska cykla på morgonen. Men det är väl lika bra att kickstarta denna semesterstinna själ, game on!

Denna listan har jag sparat på mig från någon bloggvän, minns inte vem, tills det var dags. Tyckte det var ett bra sätt att summera semestern, min semester då. Skulle man frågat barnen hade det blivit helt andra svar...


Bästa stranden: den på Österlen

Skönaste badet: Holjebadet (vilken badkruka jag har blivit!)

Fyndigaste fyndet: handväskan som inhandlades på Östersjöloppisen och skorna som jag köpte på röda korset i Köpenhamn (jag älskar second hand!)

Bästa filmen: seven pounds

Skönaste plagget: klänning

Mest använda skor: eccoskorna

Äckligaste: de blommande algerna

Jobbigaste: bilresan till Öland

Roligaste: Köpenhamn utan barnen (nej jag skäms inte) och tätt därefter: ÖstersjöFESTivalen med systrarna (nej, jag skäms fortfarande inte)

Godaste: Marias buffé i stugan, tätt följt av de danska smörrebröden

Fånigaste: allt tjat om hur dyrt det är i Danmark

Godaste godiset: blåbärspaj med vaniljvisp, bättre än godis!

Bästa drickat: o'boy med Mintuu

Dyraste: Typ allt i de "flashiga" secondhandbutikerna i Pisserenden, tackar vet jag röda korset (i Köpenhamn)

Största bragden: en hel helg utan barnen

Näst största bragden: två helger utan internet
 
Mina besökare: Totalt: Idag: Online nu: