När vi var i Köpenhamn spelade vi Chicago på Liz och Kims hotellrum, mycket trevligt var det, även om jag förlorade hela tiden. Jag hatar att förlora. Men det var trevligt ändå och många gånger såg det ut att gå riktigt bra. Helt plötsligt satt jag där med ett ynka kort i från färgstege och snabbt blev jag varse om att även Liz var det, eftersom hon har världens sämsta pokerfejs och dessutom talar vitt och brett om sina kort.
"Alltså jag har stege nu, ändå är jag inte glad, men väljer att saka ett kort för jag vill ha något bättre."
Hmm vad kan det vara då? :D
Då blev det diskussion vem som får poängen om både har färgstege som är lika hög. Och då sa jag att då gå man efter färgen, hjärter är t ex värt mest. Sen spader, ruter och klöver i den ordningen.
"Jag trodde att spader var högst" vräker Per ur sig då och möts av ett riktigt hånflabb av mig. Jag la även till att nu måtte han väl vara bra full och en massa mer elakheter. Härvid följde en hetsig diskussion som slutade med att jag i ett svagt ögonblick slog vad om en hel månadslön att det var jag som hade rätt. Royal straight flush är detsamma som färgstege i hjärter, från tian upp till esset.
Lizette och Kim höll sig utanför och sa sig vara osäkra.
När Lizette skulle ner och röka, lovade hon att kolla upp det hela.
Hon kom tillbaka med tråkiga besked för min del.
"Jag kollade på nätet och överallt var det bara bilder på spader och ja, jag fattade som att det var spader som var högsta färgen och likaså i royal straight flush."
Hon kunde lika gärna hällt en spann vatten över mig, så säker hade jag varit på mig själv. Hon kunde lika gärna kommit och sagt "Nej, Anna du har fel, vi har vänstertrafik i Sverige, har alltid haft."
Och ni kan ju bara föreställa er Pers triumf (särskilt med tanke på att det är sällan han har rätt och jag har fel haha) Det var high fives och retsamma gliringar om min förlorade månadslön all night loooooong kan ni ju tänka er.
Men jag har inte riktigt kunnat släppa detta och nu har jag googlat lite själv och hittar faktiskt inte alls samma fakta som Lizette hittade.
Den faktan som jag har hittat på olika pokersajter säger alla samma sak.
"Om två spelare har färgstege vinner den med högsta kortet. Om högsta kortet är samma för bägge spelarna är händerna lika. Olika färger har inte olika värde i en pokerhand, så en färgstege i hjärter slår inte en färgstege i klöver. Färgstege med Ess på topp (hjärter, ruter, spader eller klöver) kallas kunglig färgstege."
Men döm om min förvåning när jag går in på olika pokerforum och hitta exakt samma diskussioner där (och minst lika hetsiga) gällande vilken färg som är den högsta. Så det verkar som om inte ens pokerspelare är överens.
Men nu var det ju inte poker vi spelade, utan Chicago, som är "ett sticktagningsspel influerat av poker". Gissa då om jag blev nöjd när jag hittade nedanstående Chicago-regler:
Chicago
Enligt Kortspelshandboken av Dan Glimne uppfanns detta spel sannolikt i Sverige på 1980-talet. Spelas ofta med insatser. Varje deltagare får fem kort och får sedan göra ett byte valfritt antal kort. Beroende på vilken pokerhand man nu sitter med får man olika poäng. Denna procedur upprepas två gånger till. Sedan spelar man ett stickspel med de fem kort man har på hand, där det gäller att vinna sista sticket.
I en variant av Chichago vinner man när man uppnått över 52 poäng samt fått chicago (även kallat stjärna). Och även används sk. "Köpstopp" och man får vid insamlandet av 42 poäng inte byta sina kort. Dessa är poängreglerna:
Spelet: ger fem poäng, d.v.s. ta det sista sticket.
Par: ger 1 poäng och är det lägsta.
Två par: 2 poäng
Triss: 3 poäng
Stege: 4 poäng
Färg: 5 poäng
Kåk: 6 poäng
Fyrtal: 8 poäng
eller så kan denne kan även välja att nollställa övriga spelares poäng
Straight Flush (svåraste att få) alltså alla 5 korten i både stege och färg samtidigt, ger 11 poäng (4 för stege & 5 för färg), men om flushen består av hjärter ess och ner till hjärter 10 så är det en Royal straight Flush vilket oftast ger vinst på en gång.
Chicago ger 5 poäng eller minus 5 poäng. Det fås genom att man innan första kortet spelas ut efter alla byten, utropar "chicago". Då gäller att man i utspelet vinner varje stick. Vinner man varje stick får man 5 poäng. Lyckas någon motspelare bryta genom att vinna ett stick får man minus 5 poäng. Har man ropat chicago lägger man första kortet i utspelet, oavsett vem som i turordningen egentligen skulle börjat. För att vinna hela spelet krävs att man utropat chicago minst en gång under spelets gång.
En variant på regeln om att sista sticket i varje spel ger 5 poäng är att låta spelet ge endast 2 poäng, såvida inte sista sticket tas med en 2:a då spelet är värt 5 poäng som vanligt. Detta ger en extra dimension till stickspelet då man kan försöka spela rent motståndarnas händer på en viss färg för att kunna vinna 3 extra poäng i stickspelet.
"men om flushen består av hjärter ess och ner till hjärter 10 så är det en Royal straight Flush vilket oftast ger vinst på en gång."
Och detta enligt Kortspelshandboken, den måste väl ändå anses som en pålitlig källa?
Så HA! Visste jag väl! Jag hade rätt! High five!!!
Case closed.
onsdag 12 augusti 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar