torsdag 19 maj 2011

Koloniresa

I lördags steg jag upp kl sex (ja, efter "personal"festen!) för att sen sitta på en buss på väg till Köpenhamn kl sju på morgonen. Det var koloniträdgårdsföreningen som hade anordnat detta och det var tydligen uppskattat, då bussen var i det närmaste fullsatt.

Vi började med att besöka Vennelyst, Köpenhamns äldsta koloniförening från 1892, och den populäraste, läste någonstans att väntetiden att få köpa en lott är 25 år och de flesta går i arv. Det är föreningen som sätter försäljningspriset, för att undvika spekulation.

Mitt i byen (granne med Christiania) och vid en högtrafikerad väg ligger området bakom plank och låsbara grindar, så det kändes lite som att stiga in i den "hemlighetsfulla" trädgården.

Man kommer direkt till en trevlig samlingsplats som kallas festplatsen, med lekplats och scen, här delades vi upp i två grupper med varsin guide. Vår var stor, bullrig, skäggig och rolig, ja, nästan lite sinnebilden av en dansk man i sina bästa år.

Rundturen infriade alla mina förväntningar, söta små stugor i alla de färger, några lite putslustigt namngivna, inte ett grönsaksland så långt ögat kan nå (man får inte odla då det är föroreningar i marken) och en väldigt... avslappnad inställning till trädgårdsarbete. Men charmigt till tusen så klart!



Scenen vid "festplatsen"


Mysig lekplats för barnen






Smala grusgångar


"Godt Nok" för vem som helst


"Herligheden"


"Sötter", ja verkligen, den minsta stugan av alla, också museum


En kreativ trädgårdsentusiast som klippt trädet som kyrktornet i bakgrunden (klicka upp bilden så ser ni)


Lovely!


Här är vi alla framför en väldigt speciell stuga, den hade flyttats hit någon annanstans ifrån. Symboliserar väl mångfalden rätt bra.


"Hundehuset"


"Smedens hus"




"Kom glad"




Hela gänget framför guidens egna stuga (eller rättare sagt, hans frus) "Ernas Lysthus"

Efter att vår käre guide pratat sig törstig avslutade han med orden "Nu orkar jag inte mer, nu går vi och dricker öl istället!" Så föreningen bjöd på varsin pilsner innan vi drog vidare.


Ölpaus

Därefter blev det lunchbuffé på Herzegovina som låg alldeles centralt så det passade bra när vi fick en timme över, då passade jag och Per på att gå en runda på Ströget!

Sen körde vi vidare till Smörmosens koloniträdgårdsförening, men det får bli ett annat inlägg om det, nu får det räcka för i dag!

Inga kommentarer:

 
Mina besökare: Totalt: Idag: Online nu: